Färsk pasta

4 Portioner
Ingredienser
4 st Ägg
400 g Durumvetemjöl
Hur man gör
Häll upp 400 g Durumvetemjöl i en stor bunke. Gräv så att det bildas en grop i mitten.
Knäck 4 st Ägg och lägg dessa i gropen i mitten av mjölet.
Använd en gaffel och blanda äggen. Börja sedan blanda in mjölet lite i taget i äggen. Fortsätt tills äggen blandats helt med mjölet.
Häll ut degen på ett bakbord. Knåda sedan degen tills du jobbat in allt mjöl i degen. Detta tar ca 15 minuter av knådande. Om degen är för torr och den verkligen inte tar upp mer mjöl kan du addera lite, lite kallt vatten och fortsätta knåda.
Addera inte för mycket vatten, då blir degen kladdig och kommer vara svår att baka ut.Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp minst 15 minuter. Sedan är den redo att bakas ut. Den kan fortsätta förvaras i kylskåp ca 2 dygn.
Ta fram din pastamaskin och spänn fast, nu ska här vevas!
Dela degen i minst portions-delar (minst 4 delar för 4 portioner). Ta en av degarna och knåda igenom den så att den blir ljummen. Platta ut degen så att den går in i pasta-maskinen och mjöla på båda sidorna. Man vill hellre att den är lite torr än lite blöt.
Kör igenom den på den lägsta siffran på din pasta-maskin (tjockaste), vik den dubbelt och kör den några gånger till på samma siffra. Detta gör man för att få en bra, bred, startpunkt på degen.
Höj till nästa siffra, kör den ett varv genom maskinen. Upprepa detta steg tills du når den tjocklek du vill ha på din pasta. Om degen börjar kännas lite kladdig så ta på mer mjöl på båda sidorna.
Så vilken tjocklek vill man ha på sin pasta? Det beror lite på vilken maskin man har och vilken pastatyp man vill göra. Jag har en pastamaskin som går från 0-9 och jag kallar steg 6 på min maskin för tjocklek 6. Om du har en pastamaskin som börjar på 1 kan du räkna med att gå till tjocklek 7 för att få samma som min tjocklek 6.
Olika typer av pasta och mitt förslag på tjocklek (enligt min maskin):
Lasagne-plattor: 8
Pappardelle/Tagliatelle: 6
Spaghetti: 7
När pastan är färdig-formad kan du lägga den på en plåt med bakplåtspapper och mjöla in den lite extra. Allt för att den inte ska börja kladda och fastna i varandra.
Om du vill koka pastan som den är (behövs ej för lasagne) kan du koka upp rikligt med saltat vatten och låta pastan gå i 1-3 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha.



