Fish taco
2 Portioner
Ingredienser
4 st Tortilla-bröd
0,5 påse Nachos
100 g Grönkål
125 g Mango
1 st Rödlök
3 dl Vatten
2 dl Strösocker
1 dl Ättika (12%)
Snabbpicklad rödlök
2 st Avokado
6 st Körsbärstomater
0,5 klyfta Vitlök
0,5 st Citron
Guacamole
1 st Ägg-gula
1 tsk Dijonsenap
1 tsk Vitvinsvinäger
1 dl Solrosolja
1 tsk Sriracha-sås
Chilimajonnäs
100 g Panko
250 g Torsk
1 st Ägg
2 dl Vetemjöl
Panko-panerad torsk
Hur man gör
Snabbpicklad rödlök
Skala och dela 1 st Rödlök på hälften. Skär den sedan på längden så att du får långa bitar (du kan såklart skära i mindre bitar om du hellre vill ha det).
Lägg rödlöken i en burk (gärna glas) du kan ha i kylen som rymmer åtminstone 4 dl vätska.
Blanda 3 dl Vatten, 2 dl Strösocker och 1 dl Ättika (12%) i en kastrull. Värm på så att det börjar koka och ta sedan från värmen. Du har nu gjort en 1-2-3-lag (namnet kommer från 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten).
Häll 1-2-3-lagen över rödlöken och låt svalna. Blanda gärna runt då och då.
Kan förvaras i kylskåp i flera veckor!
Guacamole
Kärna ur 2 st Avokado och mosa fruktköttet med en gaffel. Lägg det i en bunke.
Dela 6 st Körsbärstomater i klyftor och lägg i bunken med avokadon. Personligen uppskattar jag en chunky guacamole så jag brukar göra ganska stora bitar.
Riv/pressa 0,5 klyfta Vitlök och pressa 0,5 st Citron i bunken. Blanda runt ordentligt! Smaka av med salt och eventuellt mer citron.
Chilimajonnäs
Blanda 1 st Ägg-gula, 1 tsk Vitvinsvinäger och 1 tsk Dijonsenap i en bunke.
Ställ bunken på en blöt disktrasa så står den stadigt. Då kan du slå med en hand och samtidigt tillsätta olja med den andra handen.
Använd en gaffel eller visp för att slå ihop ingredienserna. Börja sedan försiktigt hälla i olja lite i taget. Se hela tiden till att slå majonnäsen så att ägg-blandingen binder oljan (oljan absorberas och blandningen börjar tjockna). Fortsätt tills du har en konsistens på majonnäs som du tycker om.
Salta tills du har en majonnäs som smakar fantastiskt!
Blanda majonnäsen med sriracha-sås efter smak och smaka av med salt.
Panko-panerad torsk
Ta fram 3 skålar. Häll 2 dl Vetemjöl i den första, knäck 1 st Ägg i den andra och häll 100 g Panko i den tredje skålen. Salta, och häll gärna i lite chili-pulver i mjöl och panko. Vispa upp ägget med en gaffel.
Skär 250 g Torsk i stora bitar.
Doppa torsk-bitarna i mjöl -> ägg -> panko. Se till att rejält med panko fastnar på varje bit.
Värm rikligt med matolja i en stor stekpanna. Stek sedan torskbitarna på hög värme tills de är gyllene, stek av dom på medelhög värme. Försök få stekyta på alla sidorna för bästa krispighet!
Ställ in i ugnen på ~90 °C för att hålla värmen fram till servering.
Fish taco
Häll upp 125 g Mango i en skål, pressa gärna lite lime över.
Häll upp 0,5 påse Nachos i en skål, de ska krossas över tacon för att få ännu mer krispighet.
Stek 100 g Grönkål i rikligt med olja tills den blir krispig. Salta rikligt och smaka av.
Avsluta med att steka bröden i en het stekpanna, gärna på högsta värme. Var beredd på att vända på bröden så fort det blir luftbubblor på ovansidan, då brukar de vara klara.
Stekta bröd är så mycket bättre än ugnsvärmda!




