Rågsurdegsgrund

Rågsurdegsgrund

125 g Aktiv surdegsgrund

Ingredienser

  • 25 g Inaktiv rågsurdegsgrund

  • 100 g Vatten

  • 60 g Rågmjöl

Hur man gör

  1. Mata surdegsgrunden för att aktivera den. Lägg 25 g Inaktiv rågsurdegsgrund, 100 g Vatten och 60 g Rågmjöl i en burk med plats att växa. Blanda ordentligt och märk ut på burken hur högt surdegsgrunden når.

  2. Vi kommer vilja att surdegsgrunden växer till ~dubbel storlek. Ställ den på en varm plats (gärna överskåp över kylskåp eller liknande). I 24°C bör det ta ca 2-3 timmar för den att fördubblas, är det kallare tar det längre tid. Att vänta tills surdegen är riktigt aktiv är det viktigaste steget för att få ett fluffigt bröd som växer i ugnen.

© Tomas Vidhall 2025