Tomatsås

4 Portioner

Ingredienser

  • 1 st Gul lök

  • 4 klyftor Vitlök

  • 2 dl Olivolja

  • 1 tärning Grönsaksbuljong

  • 2 dl Matlagningsvin

  • 200 g Plommontomater

  • 800 g Krossade tomater

  • 10 st Basilika-blad

Hur man gör

  1. Hacka 1 st Gul lök och 4 klyftor Vitlök. Hetta upp 2 dl Olivolja i en stor panna/kastrull och sänk värmen till medelvärme. Stek löken tills den blivit riktigt mjuk och smälter i munnen. Låt absolut inte löken få färg utan ta isåfall snabbt bort den från plattan och sänk värmen.

  2. Häll i 1 tärning Grönsaksbuljong och 2 dl Matlagningsvin. Höj värmen och låt vinet reducera bort tills det knappt finns någon vätska kvar.

  3. Lägg i de färska, hela, plommontomaterna och vänta tills de börjar spricka. Tryck på dem med en gaffel för att att pressa ut tomatjuice och låt detta koka ihop. Om du sätter på ett lock efter att ha lagt i tomaterna går det snabbare.

  4. Häll i 800 g Krossade tomater och 10 st Basilika-blad. Låt detta koka ihop på låg värme allra minst 30 minuter, men gärna längre. Man kan nästan säga att ju längre det får koka desto godare kommer det bli. Sätt på ett lock för att det inte ska koka torrt om du tänkt koka länge.

    Slutresultatet blir en relativt fast röd mustig sås!

© Tomas Vidhall 2025