Lasagna al Halloumi

4 Portioner

Ingredienser

  • 15 st Lasagneplattor

    eller

    Färsk pasta

  • 200 g Spenat

  • 125 g Mozzarella

  • 100 g Parmesan

  • 200 g Halloumi

  • 5 dl Crème Fraiche

    Tomatsås

  • 1 st Gul lök

  • 4 klyftor Vitlök

  • 2 dl Olivolja

  • 1 tärning Grönsaksbuljong

  • 2 dl Matlagningsvin

  • 200 g Plommontomater

  • 800 g Krossade tomater

  • 10 st Basilika-blad

Hur man gör

Tomatsås

  1. Hacka 1 st Gul lök och 4 klyftor Vitlök. Hetta upp 2 dl Olivolja i en stor panna/kastrull och sänk värmen till medelvärme. Stek löken tills den blivit riktigt mjuk och smälter i munnen. Låt absolut inte löken få färg utan ta isåfall snabbt bort den från plattan och sänk värmen.

  2. Häll i 1 tärning Grönsaksbuljong och 2 dl Matlagningsvin. Höj värmen och låt vinet reducera bort tills det knappt finns någon vätska kvar.

  3. Lägg i de färska, hela, plommontomaterna och vänta tills de börjar spricka. Tryck på dem med en gaffel för att att pressa ut tomatjuice och låt detta koka ihop. Om du sätter på ett lock efter att ha lagt i tomaterna går det snabbare.

  4. Häll i 800 g Krossade tomater och 10 st Basilika-blad. Låt detta koka ihop på låg värme allra minst 30 minuter, men gärna längre. Man kan nästan säga att ju längre det får koka desto godare kommer det bli. Sätt på ett lock för att det inte ska koka torrt om du tänkt koka länge.

    Slutresultatet blir en relativt fast röd mustig sås!

Lasagna al Halloumi

  1. Sätt ugnen på 220°C.

  2. Riv 200 g Halloumi på den grova sidan av ett rivjärn. Blanda den med 5 dl Crème Fraiche i en skål.

  3. Koka in 200 g Spenat i tomatsåsen, den krymper mycket när den blir varm.

  4. Nu ska vi bygga lasagne! Ta fram en ugnsform och börja med ett lager tomatsås. Varva sedan ett lager plattor -> ett lager tomatsås -> ett lager halloumi-creme, tills du har 3-4 lager plattor. Avsluta med ett lager bara tomatsås.

  5. Toppa lasagnen med bitar av mozzarella och riven parmesan. Addera gärna några färska körsbärstomater, delade på mitten.

  6. Skicka in lasagnen i ugnen. Den är klar efter ca 20-30 minuter, när osten har smält och är härligt gyllenbrun på toppen.

  7. Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den vila ca 10 minuter. Detta gör den mindre rinnig och lättare att ta av.

  8. Toppa lasagnen med de saltrostade pumpakärnorna samt några färska basilikablad.

© Tomas Vidhall 2025