Surdegspizza

Surdegspizza

8 Degar

Ingredienser

Hur man gör

  1. Blanda 698 g Vatten och 32 g Salt i en stor skål, tillsätt 115 g Aktiv rågsurdegsgrund och till sist 1012 g Vetemjöl. Blanda ihop till en deg som sugit upp allt torrt mjöl. Vänta 30 minuter.

  2. Ta upp degen på bakbord och slap-and-fold that shit. Vänta 30 minuter.

  3. Blöt din hand med lite vatten. Vik brödet, genom att ta en ände av degen, dra den så högt du kan utan att degen spricker och vik den in mot mitten av brödet. Gör detta i en cirkel så att alla hela degen är vikt in mot mitten. Låt vila ca 45 minuter.

  4. Återupprepa vikningen 2 gånger till och låt degen vila 45 minuter mellan varje vikning.

  5. Dela upp degen i bitar om ~230g. Rulla ihop dom till bollar som i videon. Gnid in med en droppe olivolja och lägg i nån form av behållare (liten skål, rund matlåda, you name it). Täck med plastfolie/lock och ställ i kylen. Låt vara minst ett dygn, men gärna 2.

  6. Baka ut pizzor, grädda och njut!

© Tomas Vidhall 2025